Fibră de beton – definiție.
Betonul armat cu fibre poate fi atribuit know-how-ului în construcții din ultimii ani, a cărui utilizare a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani. Structura sa conține fibre dispersate (fibră) cu o grosime de cel mult 0,5 mm și o lungime de până la 50 mm, care au funcții de întărire, ceea ce oferă produsului finit super rezistență și rezistență la umiditate. Folosit în 2 versiuni: fibră sintetică și sârmă de oțel. În unele tipuri de produse, fibra este prezentă, ceea ce face ca mostrele sale să fie translucide, iar fibra joacă un rol decorativ.
Mai mult decât altele, sunt solicitate produse rezistente la căldură din beton cu sârmă de oțel, care pot rezista la sarcini crescute de rezistență la tracțiune. Din acest material, sunt produse elemente ale structurilor de protecție a litoralului, suprafețelor drumurilor, precum și punți și suporturi de poduri, tuburi, fundații și traverse.
Industria modernă a construcțiilor este cunoscută și pentru fațada din beton armat cu fibre, care este utilizată pentru placarea clădirilor, crearea de acoperișuri cu adăugarea de fibră de sticlă, garduri turnate, bănci de parc, coșuri de gunoi și alte structuri antivandal.
Compoziția betonului fibros.
Acest material de construcție cu adaos de fibre de bazalt este ideal pentru construcția de baraje, structuri de turnuri, rezervoare din beton armat, pasaje de cale ferată, precum și alte structuri portante și plafoane.
Betonul armat cu fibre cu adaos de fibre de azbest tolerează bine efectele unui mediu agresiv și fluctuațiile de temperatură.
Există și un beton armat cu fibre cu adevărat exotic. Compoziția versiunii sale polimerice este completată cu polipropilene complexe, care conferă rezistență și ușurință deosebite în comparație cu tipurile tradiționale de beton. Aditivii oferă betonului armat cu fibre alte caracteristici și calități specifice, în special conductivitate electrică scăzută. Apropo, pentru a reduce costurile, producătorii folosesc fibre de viscoză, nailon și bumbac în tehnologie.
Betonul cu fibre este convenabil deoarece nu se caracterizează prin contracție, nu se teme de fisuri, așchii și, în același timp, este plastic. Nu se pretează bine uzurii abrazive și influenței reacțiilor chimice, este rezistent la deformare și nu necesită armături suplimentare. Acest material este excelent pentru service la temperaturi scăzute și umiditate ridicată. În sfârșit, are o perioadă de funcționare în garanție care este de multe ori mai lungă decât de obicei.
Productie.
Cu toate acestea, din păcate, aceasta este încă o plăcere scumpă. În plus, există șansa de a achiziționa un produs de calitate scăzută, poziționat ca un beton armat cu fibre de primă clasă, a cărui producție este dificilă. La soluție se adaugă fibre. Dacă este oțel, amestecul se prepară în mixere. Dar produsele din polimer și fibră de sticlă necesită echipamente speciale. Amestecarea se realizează prin pulverizarea unei substanțe din fibră de sticlă zdrobită și beton cu granulație fină. Uneori, fibra este amestecată într-un amestec anhidru, ca urmare, masa este mai omogenă.
Din păcate, pânza din fibră de sticlă are o rezistență insuficientă la mediul alcalin.