Ce trebuie să știți despre defectele produselor din beton armat


fisuri beton

Tehnologia de producere a produselor din beton armat a fost dezvoltată de mult timp și oferă parametri normalizați. Dar totuși, în acest proces în mai multe etape, nu se poate exclude factorul uman – și, ca urmare, posibilitatea apariției defectelor în structurile din beton armat. Unele defecte sunt critice, în timp ce altele nu sunt atât de semnificative. Să încercăm să înțelegem această diferență.

 

Categorii de defecte

 

Toate defectele posibile ale betonului pot fi împărțite în 2 categorii în funcție de tipul de origine: 

 

  • Productie  – obtinuta, dupa cum sugereaza si numele, in faza de productie. Motivul este o încălcare a cerințelor tehnologiei de fabricație. 
  • Operațional  – apar deja în procesul de utilizare a produselor. Acest grup include, de asemenea, daune în timpul transportului, depozitarea necorespunzătoare a produselor.

 

Impacturile puternice, sarcinile excesive, factorii climatici nefavorabili pot afecta negativ starea produselor din beton armat. Este important să respectați cu strictețe regulile de încărcare/descărcare, instalare a produselor. De asemenea, ar trebui să țineți cont de potențialul de influențe ale mediului, de exemplu, depozitarea produselor în umiditate poate duce la formarea de mucegai, ciuperci (așa-numita coroziune biologică).

Merită să țineți cont de faptul că defectele concrete pot fi nu numai evidente , ci și  ascunse . Dacă primele sunt ușor de observat în timpul unei inspecții vizuale normale, atunci pentru a identifica daune de natură ascunsă, este necesar să se cunoască semnele indirecte caracteristice sau să se utilizeze tehnici și echipamente speciale de diagnosticare.